Entrevista a Cesc Claramunt, director de Guies de muntanya de Montserrat

Inici » Entrevista a Cesc Claramunt, director de Guies de muntanya de Montserrat

Un cop comenci el desconfinament progressiu, en quines condicions podreu reprendre l’activitat?

Un cop és reinici l’activitat veurem en quines condicions. Amb l’escalada és relativament senzill, per exemple, mantenir les distàncies de seguretat. Perquè ja d’entrada, l’escalada és una activitat, que si és una escalada d’una agulla són, com a màxim, 3 persones. Un guia i dos clients. Així que és molt fàcil poder mantenir 1 o 2 metres de distància.

Amb el material, és més complicat, ja que tenim un material individual que només el toca cada usuari, però també en tenim un de col·lectiu, que va canviant de mans contínuament durant la dinàmica de l’escalada. Aleshores, just abans i després de tocar el material que acaba de tocar el teu company, s’hauria de rentar les mans amb l’ampolleta de gel desinfectant.

Una altra cosa que compartim, és allà on ens agafem. Les guies d’escalada, més o menys, tothom s’agafa a la mateixa roca. En definitiva, ens hauríem de rentar les mans regularment amb el gel desinfectant.

Si no es pogués mantenir la distància de seguretat, perquè estàs penjat en una paret i no pots mantenir aquest metre de seguretat, en aquest cas portar la mascareta.

I això tan típic dels muntanyencs, de compartir menjar o la cantimplora, evidentment, ha passat a la història. Cadascú portarà la seva aigua i el seu material dins del possible.

Es tracta de buscar una zona poc concorreguda, que no comparteixis espai amb altres usuaris. S’ha de triar molt bé el sector o l’horari per no trobar tanta gent. S’ha de planificar una mica més. I si estàs fent un curs per principiants, deixar molt clar el protocol de neteja de mans, mantenir les distàncies… En definitiva com hem de complir les normes de seguretat.

Tot són recomanacions de sentit comú perquè no tenim cap protocol que ens arribi de cap administració. Oficialment, no tenim res. Són recomanacions que envia la Federació o que envia l’associació de guies. Però és relativament senzill no infectar-se a la muntanya perquè hi ha molt més espai.

El material col·lectiu que també es podria desinfectar, no ho tenim clar. Estem fent servir uns materials que no sabem fins a quin punt aquests alcohols el poden fer malbé. Aleshores, això de desinfectar el material és poc recomanable, perquè els fabricants no ens han dit que no perjudicarà el material tèxtil. En aquest cas, el que hauríem de fer, és el material que s’ha fet servir, deixar-lo airejant-se durant 3 o 4 dies, sense tocar-lo.

D’altra banda, en els cursos que fem recomanem compartir vehicle per un tema de sostenibilitat, però ara s’haurà de canviar perquè no es pot compartir vehicle. Així que hauran de venir per separat, en un sol cotxe o en transport públic. A l’hora de buscar aparcament no hi ha problema, perquè acostumem a quedar al pàrquing del monestir o altres pàrquings que el patronat ha habilitat al voltant de la muntanya i hi ha lloc de sobres.

Els usuaris, individualment, poden escalar?

No, si no és dins del teu municipi. La gent que viu al Bruc, Collbató o Monistrol de Montserrat, poden anar dins la franja horària establerta: de 6 a 10h i de 20 a 23h. Menys els municipis de menys de 5000 persones, que no tenen franges horàries. Però si no tens la muntanya dins del teu municipi, no pots escalar.

 

Durant la fase 0, es pot anar en grup? 

En situacions normals, nosaltres recomanem sempre anar més d’una persona. Però ara ha de ser en solitari. Existeix la disciplina de l’escalada en solitari però hi ha poca gent que la fa, i està reservada més pels experts. Si ho fas, has de comunicar quina via vas a fer, a quin horari, has de deixar les teves dades i telèfon mòbil per si passa qualsevol cosa que et puguin venir a rescatar.

 

Quin protocol seguireu quan es pugui reprendre l’activitat?

El protocol que pensem seguir quan puguem reprendre l’activitat, que serà, en principi, quan el territori entri a la Fase 1 serà el següent:

Abans de la sortida – Planificació: 

– No programar sortides ni cursos amb més de 4 participants.
– Avisar via mail a tots els participants sobre el risc que pugui comportar el fet de compartir material amb altres usuaris i l’obligació de rentar-se les mans (amb gel desinfectant) regularment durant l’activitat.
– A no ser que vinguin parelles que convisquin en la mateixa llar, que cadascú arribi per separat.
– Escollir zones poc concorregudes per no compartir l’espai amb altres usuaris.

A l’aproximació:

– Cadascú amb la seva motxilla sense intercanviar ni aigua ni menjar. Si no podem mantenir la distància, ús de mascareta i ulleres, siguin de sol o transparents, per protegir els ulls.

Durant l’escalada:

– Compartir el mínim de material, tot i que si és imprescindible que se’n comparteixi, rentar-se les mans abans i després d’intercanviar-lo.
– Quan no es pugui mantenir la distància de seguretat, ús de mascareta, siguin de sol o transparents, per protegir els ulls.
– Intentar no tocar-se la cara durant l’activitat.
– No intercanviar ni aigua ni menjar.

Durant el descens:

– Exactament igual que en l’aproximació.

Quins consells o donaries als que troben molt a faltar les muntanyes?

Paciència i molta prudència al tornar per no tornar a col·lapsar els hospitals. Perquè en senderisme et pots fer mal, però difícilment vas a parar a l’hospital, perquè les lesions que puguis tenir serà com a molt un esguinç. Però en escalada hi ha menys accidents però els pocs que hi hagi, gairebé tots van a parar a l’hospital. Així que màxima prudència i començar a poc a poc.


CONEIXEM MILLOR ALS GUIES DE MUNTANYA DE MONTSERRAT

Quants anys fa que vau fundar l’empresa Guies de Muntanya de Montserrat? 

Vam començar l’activitat el 2013. El 85-90% de la nostra activitat econòmica és a Montserrat. Perquè Montserrat dona molt joc. Encara que sigui una muntanya que tothom coneix molt, no s’acaba mai. Tens molta geologia, molta natura, molta història al voltant del monestir… És una muntanya que no s’acaba mai. Aleshores, tant per senderisme com per escalada, podries estar escalant tota una vida aquí i no t’ho acabaràs d’agulles i racons i raconets… no t’ho acabes mai.

Quin servei doneu?

Rutes de senderisme, via ferrada (només queda oberta la de Les dames que s’accedeix per Collbató), escalada… A l’hivern també fem activitats d’alta muntanya com l’alpinisme, i l’esquí de muntanya. I sempre procurem treballar amb tècnics locals perquè siguin bons coneixedors de la muntanya.

Com us ha afectat a la vostra activitat? Esteu treballant?

Des que ens van confinar el 13 o 14 de març, s’ha acabat completament l’activitat. Vam passar de 100 a 0 i des d’aleshores continuem a 0, perquè no ens deixen reprendre la nostra activitat, teòricament, fins que no entrem a la Fase 1. Els guies o tècnics de muntanya estem a terra de ningú de cara a l’administració perquè en cap de les previsions que han fet de les activitats que es podran reprendre apareix explícitament les activitats de guies de muntanya professionals. Per tant, interpretem que quan donin el tret de sortida al turisme actiu, el turisme de natura, podrem començar. I això no serà fins que la nostra zona, entri a la fase 1. Però no sabem quan serà la fase 1. Havia de ser el dia 11, però ara potser hem d’esperar 15 dies més…  A més tampoc tenim clar com serà la fase 1, si ens deixaran sortir per municipis o províncies… i anem planificant coses però no sabem res. Tenim un futur incert.

Heu trobat alguna part positiva?

Part positiva, no massa. A no ser que la gent prengui consciència de l’important que és estar a la natura. Perquè ara l’hem trobat a faltar molt. I potser no t’adones de l’important que és una cosa fins que no la perds. Ara que hem estat tancats a casa, tothom a trobat a faltar sortir a la muntanya, perquè realment és molt més important del que podem pensar. Hem de tenir consciència que és molt important conservar-la.

On podem seguir-vos?

Instagram @gdmcat

Facebook @gdmcat

Twitter @gdmcat

Pàgina web guiesdemuntanyademontserrat.cat

Compartir a les xarxes
2024 © Turistren · Tots els drets reservats
Scroll to top