La Volta a Catalunya tindrà un final a Montserrat 30 anys després, coincidint amb el mil·lenari del Monestir

Inici » La Volta a Catalunya tindrà un final a Montserrat 30 anys després, coincidint amb el mil·lenari del Monestir

El final d’etapa compta amb el suport de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que gestiona el Cremallera i el Funicular de Montserrat.

Montserrat acollirà una arribada d’etapa de la Volta Ciclista a Catalunya 2025, per tercera vegada en la seva història, després de les edicions de 1995 i de 1960. Coincidint amb la celebració del mil·lenari de la fundació del Monestir de Montserrat, la Volta viurà un dels finals d’etapa més espectaculars i emblemàtics de la prova. L’acord ha estat possible entre d’altres, gràcies al suport de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i l’Abadia de Montserrat.

 

La muntanya de Montserrat, un dels paisatges més representatius del nostre territori, serà un dels plats forts de la propera edició de la Volta Ciclista a Catalunya. L’emblemàtica muntanya esdevindrà un final d’etapa que promet deixar-nos estampes impressionants i que gràcies a l’arribada del tren cremallera, facilitarà que els aficionats puguin gaudir de primera mà, d’una jornada de ciclisme de primeríssim nivell.

 

Quan parlem de Montserrat parlem molt més que d’una muntanya, doncs cal afegir la seva dimensió espiritual, la seva significació en la religiositat popular, el seu dinamisme cultural i el simbolisme que exerceix envers un país. La muntanya, el santuari, el monestir, l’escolania, … converteixen Montserrat en un dels referents col·lectius més estimats a Catalunya i més reconeguts a nivell internacional.

Precisament el 2025 es celebren els mil anys de la fundació del Monestir, deu segles d’història durant els quals han viscut moments de guerra i pau, de foscor i d’esplendor, deu segles que ara se celebren amb diverses activitats religioses, culturals, esportives i populars que conclouran el 8 de desembre del 2025. Quinze mesos d’activitats obertes a tothom que hi vulgui participar, en els quals hi podrem viure com a plat fort esportiu una etapa de ciclisme de primer nivell.

Serà la tercera vegada que una etapa de la Volta Ciclista a Catalunya finalitza en aquest entorn tant singular. L’última d’elles, el 1995, es va disputar una etapa amb sortida des de Manlleu i arribada al Monestir de Montserrat. El guanyador va ser el ciclista francès Laurent Jalabert, un dels corredors més carismàtics de la dècada dels 90. La primera d’elles es remunta al 1960, en una cronoescalada que va unir Monistrol de Montserrat amb el Monestir i que va guanyar el mallorquí Antonio Karmany, un dels millors escaladors de l’època.

Carles Ruiz, president d’FGC, destaca la participació ininterrompuda de Ferrocarrils amb La Volta des de l’any 2013, fet que reafirma el compromís de la companyia amb la promoció de l’esport de competició en qualsevol de les seves modalitats i disciplines així com el compromís amb el territori i amb tots aquells esdeveniments importants que promocionen i impulsen el país, com ara la Volta. “La cursa és un aparador privilegiat per a mostrar el nostre entorn i estem especialment orgullosos de col·laborar-hi precisament en un any en què se celebra el Mil·lenari de la fundació del monestir de Montserrat”, explica Ruiz.

Bernat Juliol, Comissari del Mil·lenari, destaca la vinculació de l’esport de competició amb el lema del Mil·lenari, que representen les virtuts benedictines del cristianisme; ora, lege, labora, rege te ipsum in communitate. Els ciclistes, com esportistes d’elit, viuen en primera persona la necessitat d’autogovernar-se, de treballar dur, de ser constants, d’aixecar-se cada vegada que tenen una caiguda en benefici d’una fita, d’un objectiu, el qual és inaccessible sense un bon equip darrera seu. Aquesta és la recepta montserratina per encarar una vida plena i aquesta recepta la practica un ciclista de competició cada dia de la seva vida.

Rubèn Peris, Director General de la Volta Ciclista a Catalunya celebrava amb entusiasme la tornada de la Volta a un lloc tan emblemàtic com Montserrat; “Per a l’organització de la Volta, més enllà del simbolisme que representa la muntanya, es tracta d’un repte logístic important, ja que parlem d’una prova UCI World Tour que mou un teixit humà de 800 persones i nombrosos vehicles d’organització, autobusos d’equips, etc… El que tenim clar, és que les imatges que ens deixaran donaran la volta al món i seran recordades per la seva bellesa i espectacularitat.”

Gràcies a l’arribada en transport públic del Cremallera de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, es preveu que sigui una etapa amb molt seguiment per part dels aficionats, ja que podran accedir-hi fàcilment. Un trajecte de menys de 15 minuts fins al peu del Santuari, que de ben segur ens oferirà una arribada per al record on podrem veure els millors ciclistes del món.

A sis mesos per la celebració de la prova que tindrà lloc entre 24 i el 30 de març del 2025,  la Volta desvetlla una de les seus d’arribada. Una arribada d’alt voltatge de la que properament anirem desgranant més detalls, així com altres ciutats i municipis que acabaran conformant el recorregut final de l’edició 104 de la Volta Ciclista a Catalunya.

Compartir a les xarxes
Scroll to top