Des de fa anys els humans utilitzem als animals com a ésser viu de referència per preveure la situació meteorològica. Perquè quan hi ha canvis meteorològics, es comporten de manera diferent a l’habitual. Tot aquell que tracti amb animals freqüentment haurà observat que quan s’aproxima mal temps o períodes de pluja o de sequera es comporten de diferents maneres. Per aquest motiu, pot ser de gran utilitat tenir coneixements sobre certes característiques d’animals de muntanya.
A continuació, us expliquem les cinc coses que podràs aprendre dels animals de muntanya:
1. Les abelles
Autor: Ferran Pestaña. Font: wikipedia.org
Les abelles són sensibles als canvis de temps, per aquest motiu quan s’aproxima una tempesta tornen a la seva bresca per refugiar-se. Fins i tot, es poden anticipar al temps d’una estació de l’any, quan a la tardor hi ha més abelles del que és normal, o si es mostren especialment actives, és probable que l’hivern sigui molt fred i hi hagin nevades abundants. Per tant, si observeu un gran número d’abelles que tornen a la seva bresca voldrà dir que s’aproxima mal temps.
2. Les formigues
Autor: Mr. Instr Font: wikipedia.org
Quan s’aproximen tempestes, les formigues augmenten la seva activitat amb l’objectiu de tenir prou menjar per passar-les. A més, també tendeixen a anar totes en línia recta quan s’espera temps plujós o quan hi ha canvis de pressió atmosfèrica, amb l’objectiu d’arribar totes juntes al formiguer sense que se’n perdi cap. També s’encarreguen de tapar bé els seus túnels perquè el formiguer quedi amb aire fins que la pluja acabi. En cas que faci molta calor, el que fan és obrir una mica els túnels per fer càmeres de ventilació i així mantenir una temperatura constant a dins. Per tant, si observeu a les formigues en línia recta voldrà dir que es preparen perquè ve una tempesta.
3. La marmota
Autor: Bernie. Font: wikipedia.org
La marmota és un animal que viu en caus oberts en terres toves tapades per un roc sota el qual hi ha l’entrada. Durant el dia, les trobareu als prats corrent, jugant, menjant i prenent el sol. La marmota hiverna d’octubre a maig dins del seu cau, de manera que els mesos de primavera-estiu cal que s’alimenti molt. És curiós ja que si vols observar a la marmota i t’aproximes molt s’amaga ràpidament al cau, després de proferir un característic xiulet d’alerta. També és sensible als canvis de pressió, i per això quan hi ha una pressió atmosfèrica baixa comencen a xiular de manera intensa i continuada.
4. La perdiu blanca
Font: wikipedia.org
La perdiu blanca es troba normalment a muntanyes de gran altura, la característica principal animal és que canvia el seu plomatge, de manera que a l’hivern és gairebé del tot blanca i a l’estiu té el plomatge d’un gris-marronós, cosa que fet que la converteix en una espècie que es camufla fàcilment i costa de veure.
5. La vaca
Autor: Joan Torras Dropbox FGC
Les vaques són uns dels animals en què els humans ens fixem més quan s’apropa un canvi de temps. Normalment es mostren intranquil·les, mouen la seva cua i busquen espais on amagar-se per mantenir seca una parcel·la d’herba o per protegir-se de les inclemències del temps. A més, quan fa fred s’estiren al terra, amb l’objectiu de limitar la seva pèrdua del calor corporal i energia.