5 punts d’interès paisatgístic i històric a Montserrat

Inici » 5 punts d’interès paisatgístic i històric a Montserrat

La muntanya de Montserrat és un punt de tanta expectació que a vista dels visitants, aquesta eclipsa les seves proximitats amb les seves qualitats i fa que altres punts del seu entorn passin normalment desapercebuts, quan tenen una història darrere que també pot ser-nos interessant.

Us detallem 5 punts de gran rellevància a l’entorn de Montserrat!

  1. Ermita romànica de Sant Pere Sacama

L’ermita de Sant Pere Sacama, datada del s. X-XI, i dedicada a Sant Pere Apòstol, es troba situada sobre unes roques a l’ extrem nord-est del municipi d’Olesa de Montserrat, en un dels cims de la serralada situada entre el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. L’ermita era part annexa del Castell de Sacama, del qual, actualment només en resten alguns trossos del mur.

Així mateix és interessant pel fet que aquí es situaren els primers assentaments ibers, s’han trobat peces de ceràmica negra provinent d’Àtica (regió i perifèria de Grècia)  i una necròpolis medieval, mostres de la diversa  ocupació del territori al llarg del temps.

 

Font: Turisme Olesa de Montserrat
  1. Ermita i Castell de Sant Salvador de les Espases

En una petita versió de Montserrat, en el cim d’un elevat turó es troben aquestes edificacions datades des del 985 d.C. Alçat sobre profundes valls va ser sense dubte un gran punt estratègic per als nobles catalans davant l’avanç de l’Al-Àndalus.

La llegenda explica que un dia els musulmans van decidir atacar la fortalesa i els cristians, indefensos, van pregar ajuda a Déu, el Salvador, enviant-los aquest espades de foc. Aquestes espases avui són representades com unes formacions rocoses al peu del turó.

 

Font: Turisme Olesa de Montserrat
  1. Turó de El Tron de l’espasa

I passem d’unes espases a unes altres, ja que a la mateixa muntanya de Montserrat tenim la nostra pròpia Excalibur. Sí, sí, aquesta es troba a l’ anomenat turó del Tron de l’espasa, al que es pot arribar caminant des de les coves de Salnitre, a Collbató. Voleu saber la seva llegenda? Aneu al nostre post, us ho expliquem tot!

 

Font: Dídac Campdepadrós
  1. Congost del Cairat i balneari de la Puda de Montserrat

Localitzat als peus de la muntanya de Montserrat i en el curs del riu Llobregat, es troba aquest bonic congost, algunes aigües del qual sorgien amb sulfurs, cosa que va provocar la construcció d’un balneari. Personalitats com Jacint Verdaguer, Antonio Moreno o fins i tot els Reis emèrits d’Espanya, l’any 1860, el van visitar.

Actualment, el balneari està abandonat a causa de la crescuda del riu, però encara es pot visitar i descobrir l’arquitectura del segle XIX i imaginar-se l’esplendor de la burgesia gaudint del lloc a través de les seves impressionants instal·lacions encara d’estar fetes malbé. Si us fan por les cases abandonades, us recomanem que us ho penseu!

 

  1. El Bruc

Us sona la figura del timbaler del Bruc?  Aquesta famosa llegenda de gran transcendència a la cultura i història catalanes va tenir lloc molt a prop de Montserrat, exactament al poble d’El Bruc. El 1808, durant la guerra del Francès, un timbaler, basant-se la llegenda en la personalitat d’Isidre Lluçà i Casanoves, va fer redoblar el seu tambor i el so contra les parets de Montserrat es va ampliar, donant la sensació d’un munt de passes de soldats a l’uníson, fent creure que el nombre de soldats catalans era molt superior als que realment hi havia.

A aquesta població propera a Monistrol de Montserrat es troba una estàtua en honor al tamborer, el museu de la muntanya de Montserrat, i és situada molt a prop de la bonica ruta de les ermites de tebes, amb la qual visitar les ruïnes de les antigues ermites de Sant Joan, Sant Onofre i Santa Magdalena, llocs de culte que, amb el pas del temps, s’han convertit en patrimoni cultural i arquitectònic.

Font: Mapio.net
Compartir a les xarxes
2024 © Turistren · Tots els drets reservats
Scroll to top