El Santuari i la serralada de Montserrat són dos dels destins preferits tant per als catalans com per a tots aquells que s’acosten a visitar la nostra terra. Però l’atractiu d’aquesta zona no acaba amb la Moreneta; la muntanya està envoltada de petits pobles generalment desconeguts que amaguen tresors a l’alçada del monestir.
Tot seguit us proposem un recorregut per descobrir-ne alguns d’ells.
1) MONISTROL DE MONTSERRAT
El poble de Monistrol, on el cremallera té una de les seves parades, és potser el més visitats de tots ells. Se’n té constància històrica des del segle X.
La seva antiguitat l’evidencia l’arquitectura del seu casc antic però sobretot les seves grans joies gòtiques: l’ermita de Sant Antolí, el pont dels pelegrins i el Palau Prioral; tots datats a principis del segle XIV.
El visitant, a banda de passejar pels seus carrers empedrats, trobarà centenars de rutes pels voltants del poble, al peu de la muntanya o entre els camps de secà.
A més, si sou amants de la bona cuina, trobareu a Monistrol una immillorable oferta gastronòmica. El seu producte més famós és clarament la coca i el mató, que quan comença la tardor obre les portes a la fira de la Coca i el Mató.
A banda de que els monistrolencs i monistrolenques poden gaudir de l’artesania dels matonaires quan arriba l’octubre, també veuen com ballen els seus dos gegants centenaris Ramir i Constança. Sabíeu que pesen 40 quilos cadascun d’ells?
2) EL BRUC
Gairebé tothom coneixerà el Bruc pel seu timbaler que va fer espantar les tropes napoleòniques a la Guerra del Francès. Però aquest poble guarda quelcom més que una llegenda: una estàtua. Una estàtua situada a l’entrada del poble (C/ de Bruc del Mig). Esperem no us espanti.
El Bruc és el bressol de l’escalada a Montserrat, diverses vies atrauen a escaladors i escaladores d’arreu del país per a enfilar-se per les parets. Si us agrada l’escalada és el lloc indicat.
També tenim el “Camí de les Batalles” una ruta que vol recordar el camí que els soldats napoleònics van recórrer dues vegades en els dies 6 i 14 de juny del 1808.
El paratge que el caminant trepitjarà va ser tot ell camp de batalla, ja que la forma d’enfrontament va ser la de la “guerrilla”, manera de guerrejar inventada en aquella època.
El pas de Can Maçana, on la defensa davant l’invasor va ser molt forta, és avui un parc on es pot descansar, gaudir de la natura i del panorama, i punt de partida d’excursions seguint els camins que s’endinsen en la muntanya. Abaix us deixem l’enllaç per a més informació.
Al Bruc no se n’estan de res, com tot poble de Catalunya tenen les seves fires, tradicions i festes populars.
Podrem trobar la Festa de Sant Miquel, que es celebra el 8 de maig i consisteix a guardar un panet beneït fins a l’any següent. La festa del Timbaler se celebra la primera setmana de juny. O la Fira Som País on es fa una festa de la sostenibilitat social i mediambiental al Parc Natural de Montserrat.
I si el que més us agrada són les guies a mida, l’Ajuntament del Bruc us ho posa fàcil ja que disposa d’una audioguia on a través del teu Smartphone podràs escanejar els codis QR que trobis per a saber més del lloc on et trobes.
Us deixem més informació AQUÍ
3) COLLBATÓ
Just al costat del Bruc però amb una història particular. Al llarg del s. XX proliferen les segones residències però sens dubte el que caracteritza aquest poble son les seves Coves de Salnitre. Les coves de Salnitre són unes coves d’uns 550 metres de profunditat i es diu que les seves formes orgàniques i ondulants van inspirar a Gaudí per a obres com la Sagrada Família. Als mesos de juliol se celebra al seu interior el «Festival Gong» que ofereix concerts de música de noves sonoritats.
I si no et fa el pes sempre pots passejar pel casc antic i redescobir l’esglèsia romànica de Sant Coreli, on al seu interior es conserva un magnífic capitell romànic de marbre, procedent del Palau Episcopal de Barcelona.