La escolania de Montserrat: El dia a dia d’aquestes veus angelicals

Inici » La escolania de Montserrat: El dia a dia d’aquestes veus angelicals

Alguna vegada heu vist la película Les Choristes?, una pel·lícula que tracta de la vida d’un grup de nens que canten en un cor, amb unes veus meravelloses? Doncs a la nostra terra tenim un cor semblant i que de fet és una de les institucions musicals més importants d’Europa, així com la més antiga, subsistint ni més ni menys que des de l’Edat Mitjana!: L’escolania de Montserrat.

L’escolania de Montserrat és un centre d’ensenyament bàsic i artístic reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat i que és compost per un total de 50 nens de 9 a 14 anys originaris de tots els Països Catalans. Tant reconeguda és la seva tasca al Santuari que cada dia canten per a amplis públics de tot el món que van a veure’ls emocionats, i fins i tot han fet gires internacionals per gran quantitat de països.

 

En què consisteix l’educació dels escolanins i com se seleccionen i financien?

Els nens sol·licitants són escollits en funció de la seva habilitat vocal, rendiment escolar i adaptació i sociabilitat. Comencen els estudis a 4t o 5è de Primària i fins a 1è o 2n de l’ESO, segons la seva veu.

L’educació dels escolans consisteix en classes de totes les assignatures al matí, i a la tarda formació específica en música (llenguatge musical, assajos del cor, orquestra…). Cada escolà du a terme la pràctica del piano i un altre instrument, i els més avançats també de l’orgue.

El finançament dels seus estudis  es realitza per diverses vies: Els pares paguen un 20% de l’estada del menor, el Departament d’Educació de la Generalitat paga una altra part de l’escola, la “Fundació Abadia de Montserrat 2025”, amb l’ajuda de benefactors, també aporta una part, i finalment, la resta l’assumeix l’Abadia de Montserrat.

 

 I a part del seus estudis, cóm és la vida dels escolanins?

Encara que els escolanins porten una dieta controlada per nutricionistes i un horari d’estudis bastant exigent, són nois amb vides normals, que fora de les seves obligacions juguen, tenen accés a un gran ús de les noves tecnologies, passen temps amb les seves famílies, fan excursions, etc.

Els escolanins amb residència familiar a prop de l’Abadia de Montserrat poden anar i tornar a casa cada dia, mentre que els residents més lluny viuen a la residència de dilluns a divendres. Tots els nens van  a casa els divendres a la tarda i tornen a Montserrat el diumeng per canta a la Missa i les Vísperes.

Els dimecres a la tarda fan excursions, assisteixen a xerrades de personalitats o realitzen activitats d’oci (alguns també catequesis si no l’han feta), mentre que els diumenges són dies especials per a les famílies, ja que totes conviuen i realitzen activitats juntes, ja que l’AMPA és molt activa.

Interior del Santuari de Montserrat / El interior del Santuario de Montserrat

Com activitats fora de la seva vida escolar, els nois de la escolania celebren diverses festivitats i jornades:

El dia 6 de desembre, el dia de Sant Nicolau de Mira, és la festa major dels escolanins, molt estimada per tota la comunitat. A la festa assisteixen famílies, monjos i antics escolans. La celebració se centra en el cant i representació de la llegenda de Sant Nicolau seguint la tradició de l’Edat Mitjana. Durant aquest dia, un dels escolans, prèviament escollit pels seus companys, és el “Bisbetó” i fa el paper de Sant Nicolau a la llegenda.

Es diu que entre les obres de Sant Nicolau per considerar-lo protector dels infants va ser salvar a les tres filles d’un home arruïnat que les volia dedicar a la prostitució (a causa de no poder-les casar per falta de dot), prenent gran quantitat de diners i llençant-los embolicats en un drap durant tres nits seguides dintre de la casa.

Així mateix, ja sent bisbe, es diu que va passar per una fonda i l’amo de la mateixa, d’ànima dolenta, va matar tres nens i els havia posat a macerar per fer-los servir com a carn als plats. Sant Nicolau, doncs, va realitzar el miracle de ressuscitar-los i castigar al posader.

Els escolanins també realitzen intercanvis amb altres escoles i centres. Els escolans visiten la Ciutat Esportiva Joan Gamper i els nois de la Masia, Montserrat,  compartint així els valors de l’esforç, la disciplina i el treball en equip.

També fan un intercanvi amb l’escola Cintra del Raval de Barcelona, amb nens amb alt risc d’exclusió social, i amb una escola d’Anglaterra, anant a Londres durant una setmana i acollint als nois anglesos una altra.

Durant l’estiu, els escolans arriben de vacances sobre el 20 d’agost i abans d’iniciar el curs escolar retornen a l’activitat del cor, així com vivint d’una espècie de colònies musicals, gaudint d’uns dies de piscina, campionats o altres activitats.

Compartir a les xarxes
2024 © Turistren · Tots els drets reservats
Scroll to top