El Monestir de Montserrat: natura, cultura i espiritualitat en estat pur

Inici » El Monestir de Montserrat: natura, cultura i espiritualitat en estat pur

Monestir de MontserratExterior del Monestir

El Monestir, situat a la muntanya de Montserrat, és d’arquitectura gòtica i del segle XI. És benedictí, i està situat a una altitud de 720m sobre el nivell del mar. Freqüentat per pelegrins, excursionistes i turistes d’arreu del món, és visitat per més de 2,5 milions de persones cada any, segons xifres oficials del Patronat de la Muntanya de Montserrat.

L’indret en el qual està ubicat el converteix en un paratge inigualable, el miris des del punt de vista que sigui. I, és que Montserrat no es tracta només d’un Santuari espiritual, sinó que també amaga art en el seu Museu, patrimoni i un espai natural, des de 1987 protegit, ideal per fer-hi activitats com el senderisme i l’escalada.

MontserratComplexe de Montserrat vist des del Funicular de Sant Joan

Història

És un dels símbols més representatius de Catalunya. El seu origen, segons la llegenda, es troba a l’any 880 en l’ermita de Santa Maria, quan Guifré el Pilós va donar-la al monestir de Ripoll. Cap a l’any 1025, l’abat de Ripoll i bisbe de Vic va fundar-lo, com a un petit monestir, al costat de l’ermita de Santa Maria, i cap a l’any 1200, els peregrins ja pujaven a honrar a la Verge de Montserrat, “la Moreneta”.

I, és precisament aquesta Mare de Déu de fusta tallada que es conserva a l’interior del Monestir un dels principals atractius de la muntanya. La Moreneta de Montserrat, patrona i símbol de Catalunya, va aparèixer, segons la llegenda, cap a l’any 880, quan uns nens pastors van veure una llum al cel i seguint-la van trobar la imatge de la Verge a dins d’una cova (la Santa Cova). El bisbe d’Olesa de Montserrat la volia traslladar a Manresa, però com que pesava massa per moure-la, es va decidir deixar-la allà. I pensant que s’havia de mantenir en el seu lloc d’origen perquè així ho volia la Verge, es va construir l’ermita de Santa Maria, actual Monestir, al seu voltant.

Mare de Déu de Montserrat

Imatge de la Mare de Déu de Montserrat

Posteriorment, el Monestir va ser incendiat dues vegades i destruït per les tropes napoleòniques durant la Guerra del Francès. A causa d’aquesta guerra, molts dels exemplars que hi havia a la Biblioteca del Monestir es van perdre. Tot i això, actualment és una de les biblioteques més importants del país, amb més de 300.00 peces d’història. Aquí podeu consultar-ne el catàleg.

A la part exterior del Santuari, hi ha un Claustre Gòtic del S.XV, que en conserva dues de les ales.

Claustre Montserrat Claustre Gòtic de Montserrat

Una altra peça clau que forma part del Monestir de Montserrat és l’edifici de l’Escolania, un cor de nens que canta diàriament a la basílica de Montserrat, i és una de les institucions musicals més antigues i de més prestigi d’Europa, ja que el 1307 ja es troba el primer document per escrit que demostra que l’Escolania existia a Montserrat.

Moenstir de Montserrat

Interior del Monestir de Montserrat

Com arribar-hi?

Hi ha diverses maneres de pujar a la muntanya de Montserrat. Podeu comprovar l’espectacularitat de tot aquest complexe vosaltres mateixos, i pujar en tren cremallera farà que l’experiència sigui encara més especial! També podeu pujar amb vehicle propi o amb l’aeri. Podeu trobar tota la informació al seu web.

Cremallera de Montserrat

 

Compartir a les xarxes
2024 © Turistren · Tots els drets reservats
Scroll to top