Descobreix

El Tren dels Llacs

La línia fèrria de Lleida – La Pobla de Segur es remunta al projecte transpirinenc d'unir la ciutat de Baeza amb Saint Girons (França), a través de Port de Salau, en un traçat de 89,35 km. El 3 de febrer de l'any 1924 es va inaugurar el primer tram que unia Lleida amb Balaguer.

Més tard i una vegada passada la Guerra Civil, RENFE va ser qui finalment es va encarregar de continuar les obres de la via per arribar el 1949 a Cellers, després a Tremp el 1950 i, posteriorment, a La Pobla de Segur. No va ser fins al 1951 quan aquesta línia va unir finalment els municipis de Lleida i Balaguer, com s'havia previst inicialment.

El tram posat en servei entre Lleida i La Pobla de Segur va ser transferit al govern català el 31 de desembre de 2004. A continuació, el 2005, van començar les obres de restauració del traçat i a l'estiu de 2007 es va restablir la línia amb un caràcter més turístic, donant l'opció als usuaris de gaudir del paisatge des del tren.

El 2009 es va posar en marxa el distintiu turístic Tren dels Llacs, que inclou la circulació regular d'un tren històric i un tren panoràmic. Posteriorment, l'any 2016 es va iniciar un nou model de servei operat íntegrament per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) amb l'adquisició de dos nous trens panoràmics i l'augment de freqüències en el servei.

 

La línia 

El viatge transcorre per la línia fèrria de Lleida-Balaguer per la riba del riu Segre des de Lleida fins a Balaguer, des de la plana fins al Prepirineu. Una via única que travessa les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà amb 17 estacions al llarg del recorregut.

La línia del Tren dels Llacs comença seguint el riu Segre des de Lleida fins a Balaguer per una via única. Després continua el seu recorregut fins arribar a La Pobla de Segur, al cor del Pallars Jussà.

Una vegada deixa enrere el riu Segre, entra a formar part de la conca del riu Noguera Pallaresa que permet als usuaris observar els majestuosos embassaments i serralades emblemàtiques com el Montsec, acabant el recorregut a La Pobla de Segur.

El Tren dels Llacs passa per un total de 40 túnels i 75 ponts durant 89 quilòmetres de trajecte en dues hores aproximadament. A més, ofereix dues opcions de ferrocarril per fer aquesta màgica línia, a través del Tren Històric o bé amb el Tren Panoràmic.

El Tren Històric

Retrocedeix en el temps amb el Tren Històric i gaudeix d'un viatge inoblidable i nostàlgic a través d'espectaculars paisatges. Un ferrocarril amb estètica antiga que travessa les terres de Lleida fins arribar als emblemàtics llacs del Prepirineu, en plena naturalesa.

Amb les locomotores dièsel 10817 i 10820 arrossegant vagons d'època, el Tren Històric porta als seus viatgers enmig de la naturalesa sense baixar del vagó. Les locomotores dièsel incorporen quatre cotxes d'època de la sèrie 6000 que, construïdes el 1968, estaven concebudes per prestar serveis mixtos de línia i maniobres, i eren conegudes popularment com “*ye-yés”.

Aquest tren turístic també disposa d'un curiós furgó postal i un cotxe cafeteria on, a més d'una espaiosa barra des d'on contemplar el paisatge, hi ha espais amb còmodes seients i taules. El Tren Històric passa pel Segrià, travessant la Noguera i l'emblemàtica muntanya del Montsec fins arribar al cor del Pallars Jussà. Una experiència amb un tren històric que permet gaudir del paisatge entre rius i embassaments.

El tren dels Llacs s´atura a l´estació / El Tren de los Lagos parado en la estación
El tren panoràmic a la Pobla de Segur / El tren panorámico en Pobla de Segur

El Tren Panoràmic

Al Tren Panoràmic, durant les setmanes centrals de l'estiu, els passatgers viatgen a través de la naturalesa en la històrica línia ferroviària de Lleida – La Pobla de Segur, una experiència imprescindible per endinsar-se en un recorregut diferent pel territori català. Un trajecte fotogènic on conèixer còmodament un paisatge únic amb grans extensions d'aigua clara.

A partir del disseny diàfan i obert, proporcionat per finestres de gran tamany, els viatgers del modern Tren Panoràmic gaudeixen de les millors panoràmiques de les serres del Monroig i el Montsec així com de grans superfícies d'aigua calmada.

Els Trens Panoràmics, unitats GTW de la sèrie 331, ofereixen un gran confort i una accessibilitat total així com espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda i bicicletes, i endolls a la disposició dels clients. A més, regularment s'informa el viatger de les parades i altres informacions amb equips de megafonia i intèrfons. Disposen de 90 seients distribuïts en dos cotxes climatitzats.

 

Noguera i Prepirineu de Lleida

Viu les millors experiències

 

2024 © Turistren · Tots els drets reservats
Scroll to top