“Montserrat és espiritualitat i cultura”. Crònica del viatge d’en Jordi Cirach

Inici » “Montserrat és espiritualitat i cultura”. Crònica del viatge d’en Jordi Cirach

No hi ha dubte que la muntanya de Montserrat és normalment anomenada la muntanya sagrada de Catalunya, a causa de la seva innegable tradició de pelegrinatge, les seves llegendes i la seva aurèola mística que moltes persones coincideixen en sentir quan la visiten.
Per demostrar l’important simbolisme religiós i cultural d’aquesta muntanya, el nostre ambaixador, en Jordi Cirach, redactor de Curiosa Barcelona, blog de Descobrir Catalunya, hi viatjà amb un acompanyant el passat cap de setmana del 21 i 22 d’octubre.

 

La seva experiència va començar a l’estació de Monistrol-Vila a primera hora del dissabte, on haurien d’agafar el tren cremallera de Montserrat, que després de 15 minuts de vistes impressionants, apropant-se al cel, els va deixar al bell mig de la plaça del Monestir, on ja van poder tindre el primer contacte amb l’espiritualitat que emana la muntanya.

La primera parada del seu itinerari va ser lEspai Audiovisual, una zona amb un recorregut de 15 minuts que explora la importància de Montserrat com a centre espiritual i cultural i descobreix els seus tres principals aspectes, la muntanya, el santuari i el monestir.

Com el seu propi nom indica, d’una forma molt amena i visual aquest espai reprodueix el ritme d’un dia a Montserrat amb terminals CD ROM interactius per poder visitar virtualment l’interior del monestir, i així conèixer la vida dels monjos i escolans.

En el pla sonor, també es pot sentir com és Montserrat, començant amb la música de laudes (la primera pregària del matí) i a mesura que es va fent de dia, mostrant el creixent ritme d’activitat amb els visitants. Finalment, tot acaba amb la música de vespres (última pregària diürna), quan Montserrat recupera la tranquil·litat i la pau que la caracteritza.

Després d’aquesta píndola d’espiritualitat i cultura, el proper punt visitat per en Cirach va ser el sempre sorprenent Museu de Montserrat, un museu que encara que és un gran desconegut per la majoria dels seus visitants, comprèn obres de referents artístics com Caravaggio, El Greco, Monet, Picasso, Dalí o Santiago Rusiñol, entre molts d’altres, i conjunts arqueològics que apassionaran els amants de la Història.
Una vegada finalitzada la seva visita guiada, van sortir a la plaça de la basílica, on segons paraules del propi Cirach “el so de les campanes va ser un bàlsam per les seves ànimes”. Està clara la seva força religiosa, oi?

Després d’un dinar a l’Autoservei de Montserrat, servei inclòs en el bitllet Tot Montserrat que utilitzaren (que integra tots els transports a Montserrat des de Monistrol Vila, entrades al Museu i l’Espai Audiovisual i dinar), a la tarda van visitar la Creu de Sant Miquel, un altre emblema de Montserrat, fàcilment visitable des del Monestir i des d’on van poder gaudir de les precioses vistes a més d’identificar algunes de les agulles més curioses de la serralada.

Com a colofó d’un dia ple de sensacions de pau i tranquil·litat, van gaudir de les “Vespres” l’última cerimònia de la jornada, quan, havent marxat els peregrins, una mínima comitiva compareix en aquesta autèntica mostra de pau i professió religiosa dels monjos de Montserrat.

L’endemà es plantejà com una nova oportunitat de descobrir tots els punts més naturals i de dispersió a Montserrat. Així, la primera activitat del dia va ser fer el recorregut del Pla de les Taràntules (972 m d’altitut) fins a l’Espai Aula Natura, un mirador on poder conèixer totes les dades de la fauna, flora i la curiosa història geològica de Montserrat.

Finalment, què és una visita a Montserrat sense visitar la Santa Cova, lloc on segons la llegenda va ser trobada per uns pastorets La Moreneta? Amb el funicular del mateix nom, van poder visitar un dels llocs de culte de la muntanya abans de finalitzar el seu cap de setmana!

Compartir a les xarxes
2024 © Turistren · Tots els drets reservats
Scroll to top