Recordem el Tren Cremallera de Núria, una emblemàtica història

Inici » Recordem el Tren Cremallera de Núria, una emblemàtica història

ACP-1-8

Vall de Núria no seria el mateix sense el Cremallera, i el Cremallera no seria tampoc el mateix sense la Vall de Núria. Un binomi complementari perfecte que existeix des de fa més de 80 anys quan l’any 1931 es va inaugurar oficialment el Cremallera de Núria.

Més de 80 anys sentint el xiulet característic d’aquest tren per aquestes contrades, ens porta a evocar records molt més enllà de la seva existència, quan per arribar a Núria s’havia d’encarar un trajecte llarg de 3 o 4 hores per un camí dificultós, que anava des de Queralbs a Núria, de 1.200 a2.000 metres.

Nuria 10_b

Els traginers eren les persones que amb els seus animals de càrrega tenien la feina de transportar els materials que eren necessaris a dalt el Santuari. També els devots de la Mare de Déu i els esquiadors havien de pujar caminant, per fer les seves ofrenes els uns, i practicar l’esport que s’introduïa en aquells moments des de el nord d’Europa els altres. Això si que era fe! en el sentit més ampli de la paraula.

Des d’aquests temps de principis del segle passat, al moment actual moltes coses han canviat: la història ha escrit pàgines interminables, el món continua girant inexorable i les persones han entrat dins de la globalització connectades a un mon virtual, on només ens falta convertir-nos en un “xip” i viatjar a través de la xarxa, però, el Cremallera, en essència, no ha canviat. És allò del xiulet evocador que comentava, perquè continua pujant cada dia de l’any fent el seu camí, amunt, i avall.

És per això que el Cremallera i la Vall de Núria es saluden cada dia observats per la Mare de Déu que vetlla per nosaltres, ja faci fred o faci calor, mal temps, faci vent o plogui. Aquest és el regal més valuós que podem oferir i donar a conèixer.

vistiplau-2

Aquest petit racó del nostre territori, del qual els catalans estem tan orgullosos…, ple de bellesa, història, tranquil·litat i on es respira natura a cada moment. És l’indret que el nostre estimat Cremallera ens permet visitar, no sense vigilar-nos de prop perquè cuidem i preservem l’entorn de manera que, per molts anys el podem gaudir…

Us convidem a recordar el nostre tren cremallera, si és que ja el coneixeu; o bé a descobrir-lo per primera vegada, visitant la nostra exposició de trens a Ribes Vila, o bé fent el trajecte en cotxe saló fins a Vall de Núria d’una manera especial, o simplement gaudint del paisatge que ens ofereix aquest recorregut fins a la Vall de Núria.

 

Text: Francesc Arrebola

Fotografies: Vall de Núria

Compartir a les xarxes
2024 © Turistren · Tots els drets reservats
Scroll to top