El Tren dels Llacs i el Tren del Ciment d’FGC finalitzen la seva temporada 2023

Inici » El Tren dels Llacs i el Tren del Ciment d’FGC finalitzen la seva temporada 2023

El Cremallera de Núria, el Cremallera de Montserrat, el Funicular de la Santa Cova, el Funicular de Sant Joan i el Tren Granota segueixen en funcionament

Gairebé 1 milió de persones han pujat als trens turístics d’FGC Turisme durant aquest 2023

El Cremallera de Núria, el Cremallera de Montserrat i els funiculars de Sant Joan i de la Santa Cova continuen amb èxit oferint als viatgers la possibilitat de gaudir d’aquests equipaments turístics de proximitat durant tot l’any. Per altra banda, els trens històrics com el Tren dels Llacs i el Tren del Ciment donen per finalitzada la seva temporada 2023 amb una afluència total de 24.909 passatgers. Si bé el Tren del Ciment ha experimentat un augment del 8,77%, el Tren dels Llacs ha vist una disminució de visitants, de 5.820 l'any 2022 a 5.482 l'any 2023 (-6%), principalment a causa de la reducció de les circulacions en el calendari del Tren dels Llacs Històric.

El Tren dels Llacs ha apagat els seus motors després d’una temporada on ha aconseguit una alta afluència de passatgers. El passat dissabte 28 d’octubre es va realitzar la darrera circulació. El servei de transport històric i panoràmic ferroviari entre Lleida i la Pobla de Segur ha rebut una afluència total de 5.482 persones usuàries. Concretament, el Tren Panoràmic, ha transportat 450 passatgers, assolint un 100,00% de l’oferta de places. Pel que fa al Tren Històric, 5.032 viatgers han gaudit del servei durant la temporada 2023, representant un 82,93% d’ocupació total.

Tren dels Llacs Històric

El Tren del Ciment, que segueix la històrica línia que abans unia la fàbrica de ciment Asland, a Castellar de n'Hug, amb Guardiola de Berguedà, ha finalitzat la temporada 2023 amb un balanç de 19.427 visitants, amb un increment de visitants del 8,77% respecte a l’any anterior. Aquest tren turístic ha estat en marxa de l’1 d'abril al 5 de novembre. Els viatgers han gaudit d’un recorregut que realitza un total de quatre parades. En cadascuna d’aquestes aturades les persones usuàries descobreixen propostes de gran interès cultural, com els Jardins Artigas, el Museu del i l’Exposició de Trens Històrics de ferrocarrils secundaris, industrials i turístics a la Vall del Llobregat.

Tren del Ciment

El Cremallera de Núria, el Cremallera de Montserrat, els Funiculars de Sant Joan i la Santa Cova i el Tren Granota segueixen en funcionament 

El Cremallera de Núria segueix circulant i continua oferint una travessia de 12,5 km que supera un desnivell de 1.000 m en només 40 minuts, regalant als viatgers una experiència única enmig d'un paisatge espectacular del Pirineu Oriental. Durant el mes de novembre circularà els caps setmana amb normalitat i durant els dies laborables oferirà el servei interurbà entre Ribes i Queralbs. A partir del 2 de desembre, el Cremallera reprendrà la circulació diària coincidint amb l’inici de la temporada d’hivern de l’estació de muntanya. De l'1 de maig a l'1 de novembre 136.703 persones usuàries van gaudir del Cremallera de Núria, suposant un augment de visitants d’un 13,68%.

Cremallera de Núria

D’altra banda, el Cremallera de Montserrat i els Funiculars de Sant Joan i de la Santa Cova continuen apropant a les persones visitants a un dels llocs més emblemàtics de Catalunya, al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, a la comarca del Bages. El  Cremallera de Montserrat és l’única via verda per accedir a Montserrat.  S'ha calculat quan estalvia en emissions de CO₂ el Cremallera envers la resta dels mitjans de transport (cotxe, moto, bus…) i tan sols l'any passat els visitants que van fer servir el Cremallera en lloc d'altres mitjans han estalviat més de 263 tones de CO₂.

Addicionalment, el mes d'octubre ha estat el mes amb més afluència en les explotacions turístiques del Cremallera i Funiculars de Montserrat, la festivitat del Pilar i activitats com la Fira de la Coca i el Mató a Monistrol han propiciat que el mercat català visiti Montserrat coincidint amb el mercat internacional.

Des del gener fins a novembre el Cremallera de Montserrat,  ha registrat 482.633 viatgers, un augment del 50% amb relació als 320.761 del 2022. Aquest creixement de visitants és a causa de la reobertura de rutes aèries amb un dels principals mercats emissors com és Àsia i la recuperació del turisme internacional i de la destinació Barcelona. 

El Funicular de Sant Joan ha obtingut un augment de visitants de quasi el 40% respecte a l’any anterior amb una xifra de 230.202 persones usuàries.  Per acabar, el Funicular de Santa Cova també acaba amb xifres positives, amb 46.163 visitants, una dada que supera la temporada passada amb més de 4.000 visitants més. 

Cremallera de Montserrat

El Tren Granota, ha estat la novetat de Turistren d’aquest 2023. Va ser dissenyat després de la Guerra Civil per enginyers del taller de Sarrià i va circular per primera vegada l'any 1944, completant el seu servei el 1996. Es va fer una restauració en un homenatge als treballadors que van fer possible aquesta fita històrica. Durant aquest 2023 ha estat la nova oferta entre els serveis turístics de transport ferroviari. El Tren Granota es va tornar a posar a la disposició dels viatgers fent diverses circulacions de material mòbil històric a la línia Barcelona - Vallés en diumenges puntuals durant la primavera i la tardor, amb una bona acollida pel públic usuari d’FGC a aquesta iniciativa de la companyia. Fins al dia 22 d’octubre hi van pujar 2.243 persones per gaudir de l'oportunitat de retrocedir en el temps i experimentar l’època d’or del Ferrocarril a Catalunya.

Tren Granota
Compartir a les xarxes
2024 © Turistren · Tots els drets reservats
Scroll to top