arquitectura

OLESA DE MONTSERRAT

Cultura i tradició als peus de la muntanya de Montserrat

Olesa de Montserrat, als peus de la muntanya de Montserrat, és un municipi ric en cultura i tradició. Situada a la capçalera de la comarca del Baix Llobregat, a la subcomarca del Montserratí, està a mig camí entre Barcelona i el Monestir de Montserrat. El seu entorn natural, amb bells i magnífics paratges, està delimitat pel riu Llobregat i per les serres de Sant Salvador de les Espases i Puigventós. Olesa té marcades arrels agrícoles: en destaca el conreu de l’olivera de la varietat palomar o olesana, autòctona a la població, de la qual s’extreu el reconegut Oli d’Olesa.

 • Sant Salvador de les Espases: L’ermita de Sant Salvador de les Espases, declarada bé cultural d’interès nacional (BCIN), s’erigeix dalt un turó, en un espadat aïllat, des d’on es pot gaudir d’unes vistes magnífiques de l’entorn i de la Muntanya de Montserrat.

 

 • Sant Pere Sacam: L’ermita de Sant Pere és l’antiga capella del castell de Sacama (o de Camba) i està dedicada a Sant Pere apòstol. L’absis és el que resta de l’antiga capella romànica, construïda entre els anys 963 i 966, sobre les restes d’un primitiu oratori visigòtic.

 

 • Espai natura Puigventós És un entorn amb racons de gran bellesa paisatgística, espais naturals protegits i d’alt valor patrimonial i geològic. L’Espai Natura Puigventós és un paratge privilegiat a tocar del riu Llobregat i el Massís de Montserrat. Està integrat dins del Pla Especial d’Interès Natural (PEIN).

 

 • Plaça de les Fonts: La Plaça de les Fonts és el centre històric i neuràlgic de la vila. En un origen, s’hi constata la bassa de la Bareia, com a primer punt d’aigua en segles passats i d’entre els edificis d’interès que l’envolten hi cal destacar els Porxos, datats del segle XIII. Actualment la font presenta, com a element històric recuperat de l’antiga construcció, set boques d’aigua, sis en forma de rostre femení i la del mig en forma de dimoni.

 

 • Aflorament geològic de Ribes Blaves: És un paratge protegit d’interès geològic, ja que presenta unes característiques excepcionals a escala internacional. A les seves formacions gegantines s’hi pot observar la falla que posa en contacte els materials paleozoics, de l’era primària, i els cenozoics, de l’era terciària.

 

 • Creu de Beca: La creu de Beca és una creu de terme declarada bé cultural d’interès nacional (BCIN) situada al nord de la vila als peus del camí vell d’Olesa a Vacarisses. Està inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i és l’única del municipi. Segons la toponímia, el nom prové de l’antropònim Bequer, propietari dels terrenys.

 

 • Mas Vilar: Datat sobre el segle XI, el Mas Vilar evoca l’evolució arquitectònica d’un mas medieval des de el seu inici fins al seu abandonament. Actualment, és un munt de ruïnes del qual encara es pot distingir el basament d’una torre circular i un parell de sitges.
 • La Puda de Montserrat: El Balneari de La Puda de Montserrat era conegut per les seves peculiars aigües sulfuroses i termals. Tot i pertànyer al terme municipal d’Esparreguera, ha estat molt lligat a Olesa i a l’antic Hotel Gori, actual Ajuntament, fins l’any 1958 en el que va deixar de funcionar.

 

 • Orgue Parròquia de Santa Maria: Magnífic instrument d’estil romàntic i simfònic que es troba ubicat al presbiteri de la Parròquia Santa Maria. Construït per Joan Carles Castro, és una veritable obra d’artesania de cedre massís, amb 1.813 tubs, 33 registres diferents, dos teclats manuals i un de pedaler, i cinc marxes.

 

 • Torre del Rellotge: És un dels elements més significatius i representatius del municipi. Catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), té les característiques d’una torre de defensa i, en època medieval, havia estat lligada a una construcció amb tipologia de castell. El seu aspecte actual i la seva alçada són fruit d’una reconstrucció de principis del segle XVI.

 

 • Hotel Gori (Ajuntament): El seu estil vuitcentista ens transporta a la seva època de màxima esplendor com a espai d’allotjament dels usuaris del Balneari de La Puda, important en el seu moment per l’explotació de les aigües sulfuroses. Actualment es la seu de l’Ajuntament de la vila.
 • Molí de l’Oli: Olesa sempre ha estat lligada al conreu de l’olivera, i és que entre els segles XVIII i XIX va haver-hi fins a 12 molins d’oli. Gràcies a la varietat autòctona de l’olivera palomar o olesana, al Molí, també conegut com Premsa Nova, s’obté un oli únic arreu del món.

 

 • Portal i capella de Santa Oliva: És el darrer dels antics portals que tancaven la vila d’Olesa que queda dempeus. Construït a finals del segle XVI, està situat al nord del nucli antic, a l’inici dels carrers de Santa Oliva, Garraf i Creu Real. El 1675 es va edificar a sobre la capella dedicada a Santa Oliva de Palerm.

 

 • Mercat Municipal: Centre comercial de productes frescos i de proximitat obra de l’arquitecte Jeroni Martorell i Terrats. Acull nombroses parades, algunes centenàries, d’aliments com la carn, el peix, embotits d’elaboració artesanal, fruites i verdures de collita pròpia, pesca salada, llegums cuits, aviram o fruita seca, a més de plats cuinats que elaboren els establiments de restauració.
 • Cal Puigjaner: Casal documentat des de l’any 1548. Després de pertànyer a diverses famílies, va passar per matrimoni a mans dels Puigjaner, ja al segle XVIII. L’edifici va ser molt modificat al segle XIX, època a la que pertany la seva actual fesomia. La façana principal es caracteritza pel portal adovellat, obertures que aboquen a balcons individuals i una capelleta al primer pis.
Informació
On
Olesa de Montserrat
Quan
Tot l'any
Horaris

Horaris de tren FGC: www.fgc.cat

On es compra

Els bitllets es compren a les màquines expenedores de bitllets de les estacions d’FGC de la línia Llobregat-Anoia.