Descobreix el Tren del Ciment en família

Inici » Descobreix el Tren del Ciment en família

Buscant un pla de diferent en familia pel cap de semana? Heu pujat mai a una locomotora dièsel del passat segle? Doncs amb el Tren del Ciment podeu fer-ho i descubrir a més diverses activitats i punts turístics. Continueu llegint!

El fet de fer un viatge en tren sempre és divertit per la canalla, i més quan aquest tren ens trasllada al passat a la vegada que podem veure, gràcies als seus vagons jardineres, el bell entorn que rodeja el recorregut.

L’inici de la aventura del Tren del Ciment es dona a la Pobla de Lillet, a on es pot arribar fàcilment tant en transport privat com públic.  En aquesta estació, es trova l’exposició gratuïta “Ferrocarrils secundaris, industrials i turístics a la vall del Llobregat”, on els més petits podran conèixer tot sobre els tren abans de pujar-hi.

Una vegada al ferrocarril, la primera parada seran els Jardins Artigas, un preciós complex modernista de jardins dissenyats pel gran arquitecte Antoni Gaudí, com a mostra d’agraïment a la familia Artigas, que el van acollir a la seva casa mentre treballava en la construcción de la fàbrica de ciment d’Asland.

Ple de ponts amb decoració de fusta i pedra, torres, rius i bardisses perfectament construïts i realment originals, tant típics de la característica forma de fer del arquitecte reusenc, sembla tret d’un conte de fades o una pel·lícula d’aventures que estimularà la imaginació dels més petits i que voldran descubrir fins a l’últim racó.

A més a més, si amb aixó no hi ha prou, podreu asistir a les visites teatralitzades, acompanyant al senyor Güell, amic i mecenes de Gaudí, el senyor Artigas i el cap d’estació del carrilet en una excursió per l’Alt Llobregat, ajudant-vos a conèixer de primera mà la història i les vivències d’aquella època.

Tren del Ciment

Després de passejar pels Jardins Artigas, la següent i última parada es donarà al Museu del Ciment.

La fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n’Hug, es va tancar l’any 1975. Les restes avui encara visibles posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana.

Actualment, la que va ser la fàbrica del ciment Asland acull el Museu del Ciment Asland, seu del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), on el visitant a través del centre d’interpretació i d’un itinerari per les galeries i els grans espais industrials que resten en ruïnes, poden descobrir de primera mà els orígens d’aquesta fàbrica i del ciment pòrtland, i sentir-se operaris per un dia.

Un altre punt de gran bellesa natural i historia curiosa, doncs és el lloc on es diu que va passar una llegenda semblant a la de Blancaneus, però a la nostra terra, són les Fonts del Llobregat naixement d’un dels rius més importants de Catalunya.

Per altra banda, si us interessa saber com era la feina dels miners de mines del petroli, amb l’excursió a la Mina de Petroli de Riutort ho podreu viure de primera mà i que podreu visitar individualment, o  juntament amb molts altres llocs d’interés amb el Carnet Cultura Berguedà.

Com veièu, el Tren del Ciment, encara que de petit recorregut (aprox. 20 minuts) compta una gran historia i moltes activitats al seu entorn.

Compartir a les xarxes
2024 © Turistren · Tots els drets reservats
Scroll to top