Descobreix

El Tren del Ciment

 

 

El Tren del Ciment és una línia que històricament unia l'antiga fàbrica de ciment Asland de Castellar de n'Hug amb Guardiola de Berguedà, des d'on partia la línia del ferrocarril de via estreta cap a Berga i Manresa.

Amb més de 100 anys d'història, aquest antic tren recorre, amb la seva locomotora dièsel, 3,5 quilòmetres en un trajecte que dura aproximadament uns 20 minuts. Compta amb quatre cotxes que tenen una capacitat per a 25 viatgers cadascun.

El Tren del Ciment disposa d'un nou aparcament de 75 places per a vehicles i dues places d'autobús situat a l’estació de La Pobla de Lillet on les persones usuàries hi poden accedir directament sense haver de creuar la carretera B-402, on hi havia l’antic espai d’aparcament.

Parades amb atractius turístics

El Tren del Ciment para a 4 estacions: La Pobla de Lillet, la Pobla Centre, Jardins Artigas i Museu del Ciment-Castellar de n'Hug. En cadascuna d'elles, els viatgers poden parar per descobrir nous atractius turístics.

El recorregut comença a la Pobla de Lillet, on es pot visitar l'exposició: "Ferrocarrils secundaris, industrials i turístics a la vall del Llobregat", per veure els elements més representatius de l'època dels ferrocarrils i dels trens miners i industrials de la vall.

La segona parada té lloc a la Pobla Centre, on hi ha diferents atractius per visitar com, per exemple, el Pont Vell, el més antic que travessa el riu Llobregat, el nucli antic, l'Església de Santa Maria del Lillet, el Monestir romànic de Santa Maria del Lillet construït al segle IX, el castell del Lillet, la rotonda de Sant Miquel i la Serra de Catllaràs, on es troba el Santuari de Falgars.

La tercera parada del Tren del Ciment és als Jardins Artigas, dissenyats per Antoni Gaudí a principis del segle XX. Es tracta d'una obra naturalista, on la vegetació, l'aigua i les pedres són els clars protagonistes. L'obra va ser un símbol d'agraïment de l'arquitecte cap a la família Artigas, que el va allotjar a la seva casa mentre ell treballava en la construcció del Xalet del Catllaràs, com a habitatge per als treballadors i enginyers de les mines que extreien carbó per a la fàbrica de ciment de Asland.

L'última parada del tren és el Museu de Ciment, que antigament era la fàbrica de ciment Asland situada en el paratge del Clot del Moro, al municipi del Castellar de n'Hug. L'edifici és modernista, amb voltes catalanes i estructures de ferro forjat.

El viatge amb el Tren del Ciment està en un paratge únic a on es poden gaudir de moltes activitats. Pots consultar-les aquí.

El Berguedà

Viu les millors experiències

Scroll to top